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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
30/11/2023 |
Data da última atualização: |
30/11/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
COELHO, T. L. S.; SILVA, D. S. N.; SOUZA FILHO, L. B. DE; ROCHA, J. M.; MARCANO DE HIGUERA, J.; SÁ, I. P. DE; GAMELA, R. R.; NOGUEIRA, A. R. de A.; LOPES JÚNIOR, C. A.; VIEIRA, E. C. |
Afiliação: |
TIAGO LINUS SILVA COELHO, Federal University of Piauí; DARLISSON SLAG NERI SILVA, Federal University of Piauí; LUIZ BRITO DE SOUZA FILHO, Federal University of Piauí; JARDEL MENEZES ROCHA, Federal University of Piauí; JULYMAR MARCANO DE HIGUERA, Federal University of São Carlos; IVERO PITA DE SÁ, Federal University of São Carlos; RAIMUNDO RAFAEL GAMELA, Higher Polytechnic Institute of Gaza; ANA RITA DE ARAUJO NOGUEIRA, CPPSE; CÍCERO ALVES LOPES JÚNIOR, Federal University of Piauí; EDIVAN CARVALHO VIEIRA, Federal University of Piauí. |
Título: |
High enhancement of macro and micronutrients quantification in Cajuína by ICP OES using ultrasound and multivariate analysis. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Food Chemistry Advances, v. 2, 2023. |
Páginas: |
8 p. |
DOI: |
10.1016/j.focha.2023.100265 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
A fast, safe, simple, and low-cost analytical method was developed for the determination of macro and microelements in Cajuína samples from Brazil combining UAE and ICP OES. A multiplexed approach using experimental designs was applied for method optimization. The optimal conditions were using 4 mL of 8 mol L−1 HNO3 and 1.5 mL H2O2 under 30 min of sonication. The detectability of the method has been improved. The precision was RSD < 5.5% while the accuracy of the method ranged from 87% to 108% as well as the results were in agreement with the reference method. The analysis of 38 samples of Cajuína juices presented a mean of Ca, Cu, Fe, K, Mg, Na, P, S and Zn of 8.70, 0.10, 0.97, 1223, 112, 60.1, 83.9, 65.1, and 0.99 mg L−1. So, the proposed analytical method demonstrated feasibility for the simultaneous determination of mineral nutrients in similar matrices as beverage. |
Palavras-Chave: |
Factorial experimental design and response surface methodology; ICP OES; Ultrasound-assisted extraction. |
Thesagro: |
Cajuína. |
Categoria do assunto: |
W Química e Física |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1158970/1/HighEnhancementMacro.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE) |
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Registros recuperados : 6 | |
2. | | COELHO, T. L. S.; SILVA, D. S. N.; SANTOS JUNIOR, J. M. DOS; DANTAS, C.; NOGUEIRA, A. R. de A.; LOPES JÚNIOR, C. A.; VIEIRA, E. C. Multivariate optimization and comparison between conventional extraction (CE) and ultrasonic-assisted extraction (UAE) of carotenoid extraction from cashew apple. Ultrasonics Sonochemistry, v. 84, 105980, mar. 2022. 9 p.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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3. | | ALVES, L. A. O.; TEIXEIRA, M. F. S.; ANDRIOLI, A.; PINHEIRO, R. R.; DIAS, R. P.; BRITO, R. L. L.; LOPES JÚNIOR, C. A. F.; BEZERRA JÚNIOR, R. Q.; AZEVEDO, D. A. A. Produção de antígeno e separação da proteína p28 por microfiltragem seriada para sorodiagnóstico da artrite encefalite caprina por ensaio imunoenzimático. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, Belo Horizonte, v. 64, n. 4, p. 935-942, 2012.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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4. | | PAULA, M. H. de; MELO FILHO, S. F.; LEMOS, G. M.; LOPES JUNIOR, C. A. T.; MACOCA, G. S.; CORTEZ, M. A. A.; CARVALHO, A. A. de; KITANO, C.; SILVA, J. G. da; MELO, W. L. B. The open-ended photothermal cell with LiTaO3 and its use in determining the photochemical loss. Sensors and actuators B, Lausanne, v. 125, p. 274-277, 2007.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: Internacional - A |
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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5. | | COELHO, T. L. S.; SILVA, D. S. N.; SOUZA FILHO, L. B. DE; ROCHA, J. M.; MARCANO DE HIGUERA, J.; SÁ, I. P. DE; GAMELA, R. R.; NOGUEIRA, A. R. de A.; LOPES JÚNIOR, C. A.; VIEIRA, E. C. High enhancement of macro and micronutrients quantification in Cajuína by ICP OES using ultrasound and multivariate analysis. Food Chemistry Advances, v. 2, 2023. 8 p.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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6. | | COELHO, R. C.; SILVA, D. S. N.; SILVA, H. de C.; ROCHA, M. de M.; BARSOTTI, R. C. F.; MALTEZ, H. F.; DANTAS, C.; LOPES JÚNIOR, C. A.; BARBOSA, H. de S. Revealing the extended effect of biofortification on seed of cowpea cultivars. Journal of Food Composition and Analysis, v. 119, 105291, 2023.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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Registros recuperados : 6 | |
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